Italiaanse kipovenschotel

Italiaanse kipovenschotel

What a sight. Dit Italiaans recept is heerlijk en tevens een plaatje om te zien. Door de vele smaaklagen blijf je bij elke hap iets anders proeven. Door er brood bij te doen en lekker te dippen in de saus, maak je het ook nog eens een ideale maaltijd om te delen met meerdere mensen. Deze kipovenschotel staat bij ons met regelmaat op de tafel, want het is oprecht één van onze favorieten. Geniet ervan!

Gerecht: Avondeten
Aantal personen: 3-4
Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 40 min
Totaal bereidingstijd: 60 min
Moeilijkheidsgraad: Medium

Benodigdheden

  • 4 kippendijen
  • 1,5 eetlepel kipkruiden / piripiri / balkan kruiden (wat vind je lekker?)
  • 1 stuk buffelmozzarella
  • Stuk Parmazaanse kaas
  • 1 blik biotomaten gepeld
  • 1 blik biotomaten blokjes
  • 1 courgette
  • 200 gr. spinazie
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm droge worst (fuet, geen koster) in mini blokjes gesneden
  • 10 cherry tomaatjes
  • 1 handvol basilicum
  • 2 el. italiaanse kruiden
  • 1 th. chilivlokken
  • 1 el. visolie (of gebruik 1 ansjovis)
  • Goede scheut rode wijn (syrah!)
  • Snuf zout en peper (naar smaak)
  • 1 afbakbrood naar keuze (of heerlijk broodje van de markt)
  • 1 bakje aioli

Wijntip: Feudi 125 Negroamaro del Salento, Feudi 125 Primitivo del Salento of Biscardo Neropasso Rosso

Bereidingwijze

1) Kruid de kippendijen met de kruiden en bak deze kort aan in een grote RVS pan in een klontje boter en olijfolie. Zorg ervoor dat de kip aan beide kanten is dicht geschoeid en leg de vervolgens in ovenschotel van 35x25 cm.

2) Snijd de buffelmozzarella in plakjes van een 0,5 cm en leg op elke kippendij 1 plak. Hou de rest apart voor later. Snijd de knoflook, het fuetworstje en de sjalotjes in kleine stukjes en bak deze in de restant van de boter van de kip voor 5 minuten op half vuur. Snijd de courgette in blokjes van een 1,5 cm bij 1,5 cm en bak deze kort met de rest in de pan mee. Snijd daarna de cherrytomaatjes door de helft en bak deze kort mee met de courgette en de rest. Voeg de spinazie toe aan de pan en laat de spinazie inslinken

3) Voeg vervolgens de 2 blikken tomaten er aan toe. Doe in het blik een mini scheutje water en zorg ervoor dat je daarmee alles gebruikt. Terwijl je dit omschept voeg je de goede scheut rode wijn, de Italiaanse kruiden, de visolie, zout, chilivlokken en basilicum aan toe. Laat alles voor 5 minuten pruttelen op half vuur. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

4) Giet het tomatensaus mengsel over de kip in de ovenschotel en verdeel alles gelijk. Leg verspreidt de rest van de mozzarella erover heen en rasp een flinke lading Parmezaanse kaas over de ovenschaal. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak dit voor 20 minuten op 200 graden goudbruin

5) Bak het broodje ook af of gebruik een vers brood van de bakker van de markt (of Lidl of iets anders) en serveer dit met aioli!

6) Eetsmakelijk!

Tip!: De saus met groenten die je overhoudt absoluut niet weg doen! Je kan dit ideaal invriezen en gebruiken als een heerlijke pasta saus (met gehakt) of pureer de saus en voeg nog 1 blik tomaten er aan toe en maak een smaakvolle tomatensoep.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg toegang tot exclusieve acties, recept inspiratie en informatie over de top wijn en wijnhuizen!