Sperziebonen kun je op zo ontzettend veel manieren klaar maken! Iedereen kent de gekookte variant wel, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Mijn moeder maakte altijd Italiaanse sperzieboontjes met tomaat en knoflook, erg fijn. Dat heeft me aan het denken gezet. Wat is er nog meer mogelijk? Uiteindelijk is dit recept ontstaan en ben erg blij met het resultaat. En de combinatie met wildzwijn in combinatie met de frambozen siroop is echt geweldig!
Benodigdheden voor 2-3 personen
- 450 gr. sperziebonen
- 75 gr. Parmazaanse kaas
- 100 gram (room)boter, op kamer temperatuur
- 6 tenen knoflook, fijngehakt
- 6 salie blaadjes
- Takje rozamarijn
- Takje oregano
- Handvol platte peterselie
- Zwarte peper
- 450 gr. wildzwijn haas
- 350 gr. roseval aardappelen
Frambozen-balsamico siroop
- 75 gr. frambozen
- 25 gr. aardbeien
- 75 ml. balsamico azijn
- 1 tl. vanille extract
- 150 gr. kristalsuiker
- 2-3 blaadjes salie
Wijntip: Fat Baron Touriga Nacional, Ams Tram Gram L’Epicurius, Vinaria din Vale 7 Colien Saperavi/Malbec
Bereiding:
1) Bereid de barbecue voor op een indirecte bereiding op 200 graden (uiteraard kan dit ook in de oven). Haal de sperziebonen af. Meng in een grote kom de afgehaalde sperzieboontjes, zwarte peper (naar smaak), boter, knoflook, geraspte Parmezaanse kaas en fijngesneden kruiden (salie, rozemarijn en oregano) en hussel alles goed door. Gebruik lekker je handen om ervoor te zorgen dat je alle ingrediënten goed mixt en elke sperzieboon met het botermengsel bedekt is.
2) Breng in een grote pan, de balsamico-azijn met de suiker aan de kook. Laat dit ongeveer 5-7 minuten koken op middellaag vuur. Pureer de frambozen en aardbeien door een fijne zeef. Gebruik hier een lepel voor. Snijd ondertussen de salie blaadjes erg fijn.
Na 5-7 minuten voeg je de frambozen-aardbeien puree, vanille extract en de salie toe aan het mengsel en roer dit goed door. Hou het siroop goed in de gaten, want voordat je het weet verbrand de suiker. Blijf er goed bij en blijf het roeren. Ik deed om de 20 seconden een lepel erin, om te kijken naar de dikte van de siroop. De dikte moet als stroop zijn. Laat bij de gewenste dikte de siroop afkoelen en schenk het vervolgens in een kleine weckpot. Bewaar de siroop in de koelkast. Deze blijft namelijk maximaal 1 jaar houdbaar.
3). Verdeel de sperziebonen in een gietijzeren pan of op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster deze gedurende 10 minuten licht goudbruin. Hussel alles nog een keer goed door en bak deze nogmaals voor 5 à 10 minuten, totdat ze goudbruin en licht krokant zijn.
4). Bak de roseval aardappeltjes in een koekenpan gedurende 15-20 minuten ook mooi goudbruin. Kruid ondertussen de wildzwijnhaas met enkel peper en zout en grill deze voor 5 minuten aan weerskanten. Zo krijg je de wildzwijnhaas mooi rosé gebakken. Bak je hem langer? Dan wordt het vlees erg taai.
5). Serveren maar! Snijd de wildzwijnhaas in medaillons en leg deze op het bord. Verdeel wat sperzieboontjes en wat gebakken aardappelen erbij en wees creatief met de frambozen balsamico siroop. Een eenvoudig, maar ontzettend smaakvol gerecht.
6) Eetsmakelijk
1 reacties
Ginette
wat een leuk recept…. gaans we zeker proberen…. met een glas Fat Baron!
wat een leuk recept…. gaans we zeker proberen…. met een glas Fat Baron!