Boeuf Bourguignon met krokante aardappelen

Boeuf Bourguignon met krokante aardappelen

Na twee weken vakantie in Frankrijk moest ik deze klassieker wel op tafel zetten. Alhoewel de koude temperaturen zich nog een beetje laten wachten, is de herfst alweer bijna begonnen. Dus de tijd van stoofpotjes en rode wijnen komt er weer aan. Heerlijk! Boeuf Bourguignon is toch wel de meest bekendste Franse stoofgerecht, maar wat blijf het een verrukkelijk gerecht. Dus zet die BBQ aan en genieten maar. Heb je over? Geen probleem, naar een dag is hij nog lekkerder.

Na twee weken vakantie in Bretagne in Frankrijk moest ik deze klassieker wel op tafel zetten. Alhoewel de koude temperaturen zich nog een beetje laten wachten, is de herfst alweer bijna begonnen. Dus de tijd van stoofpotjes en rode wijnen komt er weer aan. Heerlijk! Boeuf Bourguignon is toch wel de meest bekendste Franse stoofgerecht, maar wat blijf het een verrukkelijk gerecht. Dus zet die BBQ aan en genieten maar. 

Benodigdheden voor 4-5 personen

Stoofpot

  • 800 gr. riblappen
  • 300 gr. kastanje champignon
  • 750 gr. wortels, diverse kleuren
  • 1 grote witte ui
  • 4 tenen knoflook
  • 200 gr. ontbijtspek
  • 750 ml. rode wijn (Merlot, Pinot Noir of anders een Negroamaro)
  • 500 ml. runderbouillon (1,5 blokje)
  • 3 el. tijm, fijngesneden
  • 2 el. verse platte peterselie, fijngesneden
  • 15 zilveruitjes
  • 2 laurier blaadjes
  • 2 el. bloem
  • 2 el. tomatenpuree
  • Zout en peper naar smaak
  • Eetlepel fijngehakte peterselie

Ovenaardappelen

  • 600 kruimige aardappelen
  • 2 tenen knoflook, fijn geperst
  • 2 takjes rozemarijn
  • Goede scheut olijfolie
  • 1 el. boter in kleine klontjes

Wijntip: Ams Tram Gram L'Epicurius, Feudi Salentini Negroamaro, Demuerte Gold, Old Soul Petit Sirah

    Bereiding:

    1) Begin met het voorbereiden van de mise-en-place, oftewel zorg ervoor dat alles gesneden is. Dit maakt het koken een stuk eenvoudiger en efficiënter. Rasp de wortels en snijd deze in grove stukken. Snijd een witte ui en de tenen knoflook fijn. Halveer de grote champignons, zodat je gelijke stukken hebt met de wortels. Snijd vervolgens het ontbijtspek in grove stukken en het vlees in blokken van 2 bij 3 centimeter. Kruid het vlees met peper en zout en doe de bloem erbij. Roer goed, zodat alle stukken vlees goed bebloemd zijn. Risp de tijm van de takjes en snijd de peterselie fijn. Zo staat alles klaar!

    2) Verwarm de BBQ tot 170 graden. Bak het ontbijtspek in een grote stoofpan / braadpan goudbruin en licht knapperig. Haal deze uit de pan en bak in een paar minuten de stukken riblappen lichtbruin aan. Haal ook deze uit de pan en voeg de wortels en de fijngesneden ui eraan toe. Bak dit voor 4 tot 5 minuten op middel vuur, voordat je de vier tenen fijngesneden knoflook toevoegt. Bak deze maximaal een minuut mee, zodat de je knoflooksmaak goed blijft behouden.

    3) Voeg vervolgens de riblappen en ontbijtspek weer toe aan de pan. Bak dit 2 tot 3 minuten mee. Schenk vervolgens de rode wijn en de runderbouillon erbij. Doe daarna de zilveruitjes, tomatenpuree en fijngesneden kruiden erbij en roer alles goed om. Breng dit zachtjes aan de kook op de barbecue.

    4) Doe de deksel erop en sluit de deksel van je barbecue en laat dit zachtjes koken voor 2 uur. Roer alles om het half uur even door.

    5) Kook ondertussen de aardappelen met schil in een pan met ruim water voor 5 minuten. Haal ze vervolgens uit het water en snijd ze in grove stukken. Doe ze in een ovenschaal. Kruid ze met peper en zout en doe er wat olijfolie overheen. Hussel alles goed door, voordat je er paar klontjes boter tussen doet. Risp de rozemarijn van de takjes en voeg deze toe.

    6) Verhoog na 2 uur de barbecue naar 210 graden. Haal de stoofpan van de barbecue en zet de pan verder op het fornuis op een laag pitje. Bak de aardappelen in 40 minuten op de barbecue krokant. Hussel deze om de 15 minuten even om en voeg eventueel nog wat boter toe. Na 30 minuten pers je nog twee tenen knoflook erover uit. Zet terug op de barbecue voor de resterende 10 minuten.

    7) Zet een grote schaal onder een vergiet en giet de inhoud van de boeuf bourguignon erin. Haal de laurier blaadjes eruit en doe het vlees en de groente terug in de pan, zodat je enkel de saus overhoudt. Schep wat vet ervan af, zodat het gerecht niet te vettig wordt. Kook de saus nog wat verder in een aparte pan, voordat je dit weer terug doet bij de rest. Deze stap hoeft niet, maar zorgt ervoor wel dat je saus en smaak wat egaler en verfijnder wordt.

    8) 5 minuten voordat alles klaar is, bak je in een koekenpan de champignons met een ruime hoeveelheid boter licht goudbruin. Breng op smaak met wat zout, peper en peterselie. Doe de champignons bij de stoof en serveren maar!

    9) Eetsmakelijk

     

    Laat een reactie achter

    Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Krijg toegang tot exclusieve acties, recept inspiratie en informatie over de top wijn en wijnhuizen!