Groene aspergus plaattaart met zalm en mosterdsoep

Gerecht: Lunch- of avondeten
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 10 min
Bereiding: 30 min
Totaal bereidingstijd: 40 min
Moeilijkheidsgraad:

Met de pasen voor de deur is deze groene asperge plaatataart een ideaal gerecht voor jullie brunch of lunch. Het is een feestje om te maken en een groter spektakel als je dt op tafel zet. De combinatie van zachte mosterd zoep met het krokantje van de plaattaart is een heerlijke combinatie.

Benodigdheden voor 4-6 personen

Mosterdsoep:

  • 2 el boter (of olijfolie)
  • 3 preien in ringen (a 110 gram de stuk)
  • 3-5 el grove Limburgse mosterd (voeg naar smaak meer of minder toe)
  • 1 grote (of twee kleinere) kruimige aardappel (afhankelijk van de gewenste dikte van de soep)
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 tenen knoflook
  • 2 dl slagroom (ik gebruik alpro soya cuisine i.v.m. koemelk allergie)
  • 1 lente ui
  • 50 gram pancetta

Plaattaart

  • 200 gram ricotta
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode ui
  • 1 el platte peterselie
  • 50 gram pancetta
  • 1 citroen
  • 450 gram groene asperge (zo'n 16 stuks)
  • 1 pak diepvriesbladerdeeg (10 plakjes) (of zelfgemaakt)
  • 200 gram warm gerookte zalm (ik maak het zelf, maar gekocht kan prima)

Bereiding:

  1. Bereid eerst alles goed voor, zodat het koken makkelijker gaat. In de horecasector heet dit mise-en-place. We gaan beginnen met het bereiden van de soep. Terwijl deze langzaam kookt, gaan we de plaattaart maken.
  2. Snijd de prei in ringen, de knoflook fijn en de aardappel in blokjes. Verhit in een pan met dikke bodem de boter en bak de prei en knoflook zachtjes aan. Dit duurt zo'n 4 à 6 minuten.Voeg daarna 3 eetlepels grove mosterd en de aardappelblokjes toe en bak die zo'n 4 minuten mee. Schenk vervolgens de bouillon erbij en breng het mengsel aan de kook. Laat de soep vervolgens 20 minuten zachtjes koken. Bak in een koekenpan de pancetta knapperig en laat deze drogen tussen keukenpapier.
  3. Snijdt de knoflook, rode ui en pancetta in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn. Meng dit alles samen met de ricotta tot 1 glad mengsel. Voeg naar smaak de rasp en sap van een citroen toe. (persoonlijk vind ik een halve citroen genoeg). Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op een bakplaat met bakpapier, met de zijkanten over elkaar heen. Zorg dat je gehele bakplaat bedekt is met bladerdeeg. Snijd gerust een plakje bladerdeeg in stukken om ervoor te zorgen dat je gehele bakplaat bedekt is.
  4. Snijd 1,5 cm langs de rand heel licht de bladerdeeg bodem met een mesje in, zonder dat je hem helemaal doorsnijdt. Smeer vervolgens het ricotta mengsel in het middenstuk uit. Snijdt de kontjes van de asperges af en plaats de groene asperges hier op. Bak de plaattaart in zo'n 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden.
  5. Terwijl de plaattaart zo'n 10 minuten in de oven staan, pureer je de soep met een staafmixer. Breng de soep daarna langzaam weer aan de kook. Voeg daarna de laatste 2 eetlepels grove mosterd (naar smaak meer), peper, zout en de slagroom toe. Goed roeren, anders klontert de mosterd aan de onderkant.
  6. En tada! Schenk de soep in een soepkom of bord en voeg op het laatst wat krokante pancetta en lente ui toe. Nadat je de plaattaart uit de oven hebt gehaald, versnipper je de warm gerookte zalm hierover heen. Snijd een mooi stuk en serveer deze met de soep.
  7. Eetsmakelijk!

Dit gerecht is heerlijk bij