Fried chicken burger met spicy kerrie mayo

Gerecht: Avondeten
Aantal personen: 2
Voorbereiding: 10 min
Bereiding: 70 min
Totaal bereidingstijd: 80 min
Moeilijkheidsgraad:

Deze burger is niet EPIC, deze burger is LEGENDARY! Mijn eerste eigen gemaakte kipburger is een groot succes geworden. De uitgebakken bacon gemarineerd in de cola bbq saus van Saus Guru is een heerlijke toevoeging binnen dit smaakgeweld. Het is geen ramp om af en toe naar de KFC te gaan, maar niks is zo lekker om je eigen fried chicken te maken.

Benodigdheden

Burger

  • 4 kippendijen
  • 500 ml. karnemelk
  • 150-200 ml. bloem
  • 4-5 el. kruiden rub (ik gebruik mijn eigen, maar heb hieronder een basic bbq rub recept geplaatst)
  • 4-6 plakjes ontbijtspek
  • 3 eetlepels cola bbq saus van Saus Guru
  • Romaine sla
  • Port salut kaas
  • 1 grote tomaat in plakjes
  • Halve rode ui, gesneden in fijne reepjes
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 4 witte zachte bollen
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel bengaalse kerrie
  • Peper en zout
  • 1 liter zonnebloem olie (of gebruik een frituurpan)

Basic all purpose bbq rub

  • 70 gram (¼ cup) zeezout
  • 60 gram (¼ cup) bruine basterd suiker (goed aangedrukt)
  • 35 gram (¼ cup) paprika poeder (gewone, niet de hete)
  • 3 eetlepels versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper

Bereidingwijze

1) Doe in een grote kom de 500 ml karnemelk en voeg 2 ruime eetlepels kruidenrub toe. Leg hier de kippendijen in en laat dit voor minstens 2 uur in de koeling staan.

2) Bereidt alles zodat je alles eenvoudig kan samenstellen. Dus snijdt de halve rode ui in dunne reepjes en doe dit in een kommetje met 2 eetlepels rode wijnazijn en roer dit even om. Doe de kerrie poeder samen met de mayonaise in een kommentje en maak er een kerrie mayonaise van. Voeg naar smaak wat peper toe om er een spicy tint aan te geven! Voeg tevens ook naar smaak meer of minder kerrie toe. Snijdt de tomaat in plakken van een 0,5 cm dikte.

3) Doe in een diep bord de bloem met de 2-3 eetlepels kruiden rub. Haal de kippendijen uit de koelkast en haal de kippendijen 1 voor 1 door de bloem om hem vervolgens daarna weer in het karnemelk mengsel te halen. Doe de kippendij daarna nogmaals door de bloem met kruidenrub, zodat je een dubbele coating krijgt.

4) Verhit de zonnebloemolie in een braadpan naar 180 graden of zet de frituurpan aan. Frituur de kippendijen per 2 stuks in 5-8 minuten gaar in de olie. Leg ondertussen de port salut kaas in een kleine ovenschaal en doe er wat olijfolie, zout en peper op en bak deze 5-10 minuten in een voorverwarme oven op 200 graden.

5) Terwijl je de kip frituurt, snijdt je de broodjes door de helft en gril beide kanten even kort in een koeken- of grillpan (of zoals ik op de bbq). Smeer deze van te voren even in met wat olijfolie. Bak daarna de bacon in een koekenpan met een klein beetje olie half uit en smeer deze aan beide kanten in met de bbq saus.

6) Het bouwen kan beginnen! Begin met een beetje kerrie mayonaise, blaadje romaine sla, kipburger, uitgebakken bacon met bbq saus, tomaat, rode ui, uitgebakken / gesmolten portsalut kaas en eindig met een extra laag bbq saus. Top hem af met de bovenkant van het broodje.

7) Eetsmakelijk!

Dit gerecht is heerlijk bij