Chicken roast met krokante aardappeltjes en groene salade

Gerecht: Avondeten
Aantal personen: 2
Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 60 min
Totaal bereidingstijd: 120 min
Moeilijkheidsgraad:

Roasted chicken, volledig bereidt in witte wijn. Dat moet toch uniek zijn? En dat is het! Je proeft de zachte, subtiele tonen van de witte wijn in de kip terug. En dit gerecht is ook nog eens plaatje om te zien. Je tafelgasten zijn onder de indruk. Dat beloof ik je. De kip in combinatie met de crispy aardapelen en de gegrilde groente salade zijn heerlijk. Zeker met een goed glas Viognier.

Benodigdheden voor 3-4 personen

Salade

  • 200 gr. bimi's
  • 4 little gems
  • 100 gr. radijsjes
  • Handje China sprouts
  • Halve rode ui, fijngesneden
  • Sap rasp van een halve limoen
  • 3 el. yoghurt
  • 2 el. mayonaise
  • 2 el. bieslook, fijngesneden
  • 2 el. munt, fijngesneden
  • 2 el. basilicum, fijngesneden
  • Zout en peper

Overig

  • 1 hele kip
  • 250 ml. half droge witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • Extra virgin olijfolie
  • Peper en zout
  • 600 gr. opperdoes aardappelen

Bereiding:

1) We beginnen eerst met het maken van de dressing voor de salade. Dit doen we zodat deze even lekker koud kan worden en doortrokken qua smaak kan worden. Doe de yoghurt, mayonaise, bieslook, munt, basilicum, zout, peper, sap en de rasp van een halve limoen in een schaaltje en roer goed door. Proef even en voeg naar smaak nog iets van de ingrediënten toe indien nodig. Zet hem vervolgens koud in de koelkast

2) Verwarm de oven voor op 200 graden of bereid een barbecue met indirecte hitte op dezelfde warmte. Leg de kip in een ruime ovenschaal of braadslede en schenk de witte wijn erbij. Snijd de knoflook tenen in grove stukken en doe deze erbij. Kruid de kip met flink wat zout, peper en olijfolie. Knijp er ook nog het sap van een halve limoen erover heen. Braad de hele kip gedurende 55-65 minuten in de oven. Bedruip de kip om het kwartier met het vocht in de braadslede. Hierdoor komen de smaken van onder andere de wijn goed in de kip en wordt het huid mooi krokant.

3) Kook de opperdoes aardappelen in 5 tot 6 minuten even kort voor. Leg deze in een kleine ovenschaal en voeg wat olijfolie, boter, peper en zout toe. Zet de aardappelen ook in de oven voor 20-25 minuten. Na 15 minuten roer je alles even door en druk je de aardappelen een klein beetje plat. Hierdoor worden ze extra krokant.

4) Grill de bimi's op de barbecue of in een grillpan. Idem voor de little gem, nadat je ze hebt gehalveerd. Snijd de radijsjes in plakjes en de rode ui fijn.

5) Bedruip de bimi's en radijsjes met wat braadvocht van de kip en leg ze op het bord. Leg de gegrilde little gem erbij en voeg naar smaak rode ui toe. Bedruppel ze met wat van de yoghurtdressing en voeg eventueel naar smaak nog wat losse kruiden toe. Leg de aardappeltjes erbij en serveer een stuk van de kip bij.

6) Eetsmakelijk!

Dit gerecht is heerlijk bij